Hopp til hovedinnhold

En framtidsrettet dialogskaper

Norsk Havbruksmuseum skal gi rom for forskjellige synspunkter om norsk havbruk. Det skal være en møteplass for åpen debatt. Norsk havbruksmuseum skal våge å utfordre etablerte oppfatninger, samtidig som det skal nyansere det som ofte kan oppfattes som en polarisert debatt. Museet skal se framover, og engasjere besøkende i spørsmålet - hva skal framtida være for norsk havbruksnæring?

  • 1/1

“Musea er stader for møte mellom menneske, anten det er gjennom tradisjonell formidling, kurs, arrangement eller ein-til-ein kontakt med folk som søkjer kunnskap og innsikt i fagområdet til museet”

Stortingsmelding 23 – Tillit, ting og tid.

En møteplass

Flere forskningsprosjekter tyder på at kulturelle aktiviter er gode arenaer for å treffes, bli kjent og få forståelse for hverandre. Forskningsrapport nr 34-2024 "Kulturfeltes plass i samfunnsutviklingen" viser at kultur kan fremme psykisk helse, integrering og livskvaliteten i et samfunn. Samtidig som det kan redusere utenforskap. For dette trengs det åpne arenaer der alle føler seg velkommen, og situasjoner hvor mennesker møtes på like fot. Norsk havbruksmuseum skal derfor være en møteplass som gjennom kurs, arrangementer, tilstelninger og utstillingsåpninger inviterer til deltagelse og meningsutveksling.   

Mangfold av stemmer

NHM skal være en nøytral møteplass hvor det skal være mulig å diskutere de mange utfordringene som norsk havbruk står ovenfor. I en stadig mer polarisert verden hvor diskusjoner i større grad foregår i lukkede forum på nett, skal NHM være dialogskaperen som skaper rom for samtale. Vi skal gi rom for et mangfold av stemmer, og legge til rette for samtale og konstruktiv debatt. Målet med en slik tilnærming er å heve debatten om dagens og framtidas havbruk. Vi må se hvor havbruksnasjonen Norge står og hvor vi er på vei. NHM skal gjennom foredrag, seminarer, paneldebatter, verksteder, offentlige høringer og samtaler være en demokratiserende kraft i den offentlige samtalen.  

Nettverksbygging

Dialog innebærer også å skape relasjoner og bygge nettverk. For at NHM skal kunne følge samtidens utvikling er det viktig at museet knytter til seg instiusjoner og aktører som jobber med aktuelle problemstillinger knyttet til norsk havbruk. NHM skal søke kunnskapssammarbeid med andre aktører, men ikke alle samarbeid trenger å være forskningssamarbeid. I mange tilfeller kan NHM fungere som "oversetteren" som formidler komplekse og avanserte forskningsartikler til befolkningen. Dette kan gjøres gjennom midlertidlige utstillinger, digital formidling eller skoleopplegg.

   

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2