Hopp til hovedinnhold

 

Siden 1990-tallet har vi arbeidet med havbrukshistorien med et nasjonalt perspektiv. På denne måten har vi sikret: 

- 10 000 fotografier og filmmateriale
- 250 hyllemeter med arkiver
- 150 gjenstander fra havbrukshistorien

I tillegg har vårt arbeid resultert i bokprosjekter, dokumentarer og utstillinger. 

Det er langt fra godt nok når det gjelder å ta vare på, forvalte og formidle havbrukshistorien på et nasjonalt nivå. Vi må gjøre mer!

 

Museene i Sør-Trøndelag er landets største kulturinstitusjon utenfor Oslo. Vi har allerede lagt grunnlaget for Norsk havbruksmuseum.

 

Betydningen av å tenke nasjonalt

Museene i Sør-Trøndelag (MIST) innså tidlig at havbrukshistorien må løftes til et nasjonalt nivå. Allerede i 2008 ansatte vi en egen havbrukskonservator som samlet inn verdifulle arkiver og intervjuer fra hele landet. Alt dette vil inngå i Norsk havbruksmuseum. 

I 2018 åpnet vi utstillingen "Pionérene". En fast utstilling som tar for seg 18 havbrukspionerer fordelt fra Rogaland i sør til Hammerfest i nord. En slik utstilling kunne ikke vært mulig uten MIST sin vilje til å samle inn og dokumentere norsk havbrukshistorie. 

I 2021 var vi også med på å produsere dokumentaren "Pionérene- begynnelsen på det norske kysteventyret". 

 

  • Bildet viser tre menn oppstilt foran bannere som viser oppdrettsanlegg.
    1/1
    Pionéren John Simonsen sammen med fotograf Christian Andersen og museumsdirektør Jørgen Fjeldvær Kystmuseet

Erfaring og kunnskap

Norsk havbruksmuseum skal ikke bare formidle fortiden, men også nåtiden. Siden 2012 har museet vært samarbeidspartner på en visningstillatelse for havbruk, som har gitt verdifull erfaring i både praktisk formidling av næringen i tillegg til et tett samarbeid med en havbruksaktør. 

Museet har i løpet av 12 år opparbeidet seg en betydelig erfaring med formidling, kunnskap om næringen og det å finne gode samarbeidsformer. Museene i Sør-Trøndelag tar i dag med seg besøkende ut til settefiskanlegg, matfiskanlegg og slakteri. Vi har fire sertifiserte båtførere og flere dedikerte formidlere. 

  • 1/1

Norsk havbruksarkiv

Norsk havbruksarkiv er samlet inn av MIST, og består av omtrent 250 hyllemeter fra over 60 forskjellige aktører innen norsk oppdrettsnæring. Arkivverket mener dette er så verdifullt, at det i 2023 bevilget midler til å få dette sortert og søkbart. Arkivet består blant annet av: 

 

  • Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS)
  • ​Norske Fiskeoppdretternes Forening (NFF)
  • Settefiskprodusentenes landsforening (SPL)

 

Samt 60 andre arkivskapere. Deriblant Pionérer som Arne Ratchje og Ingar Holberg

 

 

  • 1/1

En solid og veletablert organisasjon

Norsk Havbruksmuseum vil bli del av Museene i Sør-Trøndelag, og dermed dra nytte av å være del av en allerede veletablert organisasjon. Museene i Sør-Trøndelag er et av landets største konsoliderte museer og regionens største kulturinstitusjon. MiST har ca. 550 000 besøkende årlig, rundt 270 ansatte og ca. 300 millioner i årlig omsetning. Ved å bli en del av en solid og veletablert organisasjon som Museene i Sør-Trøndelag kan Norsk havbruksmuseum fokusere fullt ut på faglig kompetanse innen formidling, forvaltning og forskning som kommer publikum og havbruksnasjonen Norge til gode.

  • 1/1
Noe av dette ligger nå tilgjengelig på Digitaltmuseum.no
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2