Hopp til hovedinnhold

 

 

Norsk Havbruksmuseum skal realiseres gjennom et spleiselag mellom havbruksnæringen, stat, fylke, kommune og Museene i Sør-Trøndelag.


Realiseringen av Norsk Havbruksmuseum skjer gjennom fire faser. 

Fase 1 vil være den viktigste fasen, som vil legge grunnlaget for videre fremdrift. 

 

 

Vår framdriftsplan

  • ​Jobbe med konseptutvikling. 
  • Utarbeide en prosjektskisse. 
  • Forankring hos sentrale aktører innen museum og tilknyttet næringa.  

En viktig fase for å identifisere og avgrense funksjonene til et nytt nasjonalt havbruksmuseum. Prosjektskissen skal beskrive hvordan NHM på best mulig måte skal utfylle samfunnets behov for en nøytral aktør i fortellingen om havbrukslandet Norge. Det skal også jobbes med å forankre arbeidet i museumslandskapet, hos andre kunnskapsinstitusjoner, aktører knyttet til næringa og relevante myndigheter. 

Vi har jobbet aktivt i denne fasen med gode resultater. I kombinasjon med det arbeidet som allerede er gjort på nasjonal havbrukshistorie i MiST er vi på mange måter overmodne for å komme over i fase 1.  

 

 

 

 

 

 

  • Etablering av NHM som organisasjon med sentrale fagdisipliner. 
  • Jobbe strategisk med dokumentasjon og forskning, koordinert med lokale-, regionale- og internasjonale museer og andre sentrale aktører.  
  • Oppsøkende virksomhet langs hele kysten med aktiv innsamling. 
  • Digital formidling. 
  • Forprosjekt for fase 2 

Med å få på plass tilstrekkelig forutsigbar finansering kan NHM bygge en kompetent og solid organisasjon, som igjen i samarbeid med andre skal løse samfunnsoppdraget satt for NHM. I denne fasen starter også den viktige jobben med å bygge en større og relevant samling som representerer havbrukshistorien både i geografi og tid. Det skjer i et koordinert arbeid med lokale/regionale museer langs kysten. Vår dokumentasjons- og forskningsstrategi vil sørge for en representativ samling av gjenstander, opptak, foto/film, intervjuer, arkiv og modeller. Både av historisk materiale, men også samtidsdokumentasjon, slik at alle deler av havbrukshistorien er representert så godt som mulig inn i fremtiden.   

Det er nettopp ei stor og representativ samling som utgjør kjernen i et museum. Når vi får sikret den og drevet kontinuerlig samlingsforvaltning så kan historikere, konservatorer, journalister, studenter og andre aktører drive kunnskapsutvikling igjennom tilgang på samlingen.  Forskning og dokumentasjon er en grunnsteinen i Norsk havbruksmuseum. 

I fase 1 har vi også et mål om å få på plass en oppsøkende virksomhet langs kysten. Det kan eksempelvis gjøres igjennom et fartøy, som innehar fasiliteter for innsamling, dokumentasjon og formidling. Vi ser for oss en seilingssesong på vår/høst som bringer NHM ut til folk langs kysten og samtidig innhenter gjenstander, intervju, foto/film, arkiv og annet.   

Digital formidling vil være viktig i fase 1, for å nå ut bredt og etablere seg som et nasjonalt museum.  

Når NHM har kommet godt inn i fase 1 så er mye av grunnlaget lagt. Forskning med utspring i samlingen vil skape en større forståelse for havbrukets utvikling og dets ringvirkninger i dagens- og framtidens samfunn. Både nasjonalt og internasjonalt. Nå kan vi utarbeide forprosjekt til fase 2 hvor vi i større grad få formidlet og tilgjengeliggjort dette.  

Fase 1 er den viktigste fasen.

 

 

  • Etablere et anlegg tilpasset behov 
  • Fremragende formidling og kunnskapsutvikling​ 
  • Arbeidet i fase 1 vil avgjøre behovet i fase 2.   

  

Nå skal samlingen få skinne og bidra til en fremragende og balansert formidling og kunnskapsdeling. I fase 2 skal vi etablere NHM som et samlingssted for historisk kunnskap om havbruksnasjonen Norge. Som samfunnets institusjon for havbrukshistorie er det på sin plass at dette kommer frem i et fysisk anlegg som legger til rette for formidling, tilgjengeliggjøring av kilder og dialog. Her får man i større grad preget framtida, gjennom vårt fokus på barn og unge; framtidas beslutningstagere, forbrukere og næringsaktører.   

Hvordan dette anlegget blir avhenger av grunnlaget som legges i fase 1.

  • Drifte det vi har etablert i tidligere faser
  • Utvikle NHM 

 

Når både fase 1 og fase 2 er tilstrekkelig gjennomført har vi sikret primærbehovene og NHM vil gå over i en drift og utviklingsfase. Vi skal pleie og drifte våre samfunnsoppgaver og roller som nasjonalt museum. NHM skal alltid jakte på muligheter for å fornye og utvikle seg, i tråd med nasjonale og internasjonale impulser.  Vi vil her søke å utvikle og lede større prosjekter med eksterne samarbeidspartnere som også gagner mindre museer og institusjoner i vårt nettverk.  

NHM skal ha en sunn og god driftsmodell som vil stå seg over tid. 

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2