Innsamling av historisk materiale
NHM skal utarbeide en nasjonal innsamlingsplan for historisk materiale knyttet til norsk havbruk. Dette omfatter både gjenstander, arkiv, foto, video og intervju. Havbrukshistorien er fragmentert og spredt med et stort geografisk nedslagsfelt, noe som krever en helhetlig tilnærming. NHM vil også her være et oppsøkende museum som reiser rundt og samler inn materiale for bevaring og tilgjengeliggjøring. NHM vil seile på enkelte tider av året med et historisk fartøy som ikke bare et innredet med utstillinger, men også utstyrt for innsamling og digitalisering av historisk materiale. Det skal også inneholde et studio for videointervju av tidsvitner og nøkkelpersoner. NHM sitt fartøy vil kunne seile enkelte år med jevne mellomrom for å samle inn mer til NHM nasjonale samling.
Flakstad fiskeoppdrett, 1974 : Brønnbåten "Petra" ligger ved en merde av typen "Grøntvedtmerde". Bildet er del av MIST sin fotosamling. Fotograf: Christian Andersen
Bevaring av historisk materiale
NHM skal ta vare på viktig historisk materiale fra norsk havbrukshistorie og ivareta materialet for framtidige generasjoner. Det historiske materialet omfatter blant annet:
- Gjenstander
- Fotografi og video
- Papirarkiv
- Intervjuer fra tidsvitner
NHM skal bestå av et profesjonelt apparat for digitalisering, ivaretaking og tilgjengeliggjøring av historisk materiale. Det historiske materialet skal oppbevares i NHM sine klimatilpassede magasiner for bevaring for fremtiden.
Museene i Sør-Trøndelag forvalter i dag 246 hyllemeter med arkiv fra forskjellige aktører innen norsk havbruk. Fra pioneren Ingar Holberg til Fiskeoppdrettenes forening. Dette vil inngå i NHM, og utgjøre en viktig del av museets kunnskapsbase. NHM vil fortsette innsamlingen, og bevare det som finnes av skriftlige kilder fra bedrifter, interesseorganisasjoner og enkeltpersoner som er relevant for norsk havbrukshistorie.
Tilgjengeliggjøring av historisk materiale.
For at allmenheten skal få innblikk i havbrukshistorien, må samlingen gjøres tilgjengelig. NHM skal gjøre sin samling tilgjengelig for publikum både i museets tilrettelagte arealer, og i digitale søkedatabaser.
Mediatek og lesesal
NHM skal ha en stilfull, tilgjengelig og betjent mediatek i forlengelse av sitt fagbibliotek. Her skal besøkende, forskere eller nysgjerrige kunne utforske havbrukshistorien gjennom kyndig veiledning fra museets ansatte. Publikum kan bestille innsyn i historiske dokumenter som så blir hentet fra museets arkiver, alt i henhold til god arkivskikk.
Samtidsdokumentasjon
NHM vil være et annerledes museums, ettersom den kontinuerlig følger næringens utvikling, og befatter seg med nåtiden fra et innsamlings og dokumentasjonsperspektiv. Det betyr at samtidsdokumentasjon ikke bare handler om å dokumentere teknologi og produksjonsmåter, men også ringvirkninger og den offentlige debatten. En slik tilnærming setter museet i en unik situasjon med tanke på framtiden, ettersom næringen og samfunnet forandrer seg, og en gang vil bli del av historien. Dagens teknologi gjør det mulig å 3D-scanne store anlegg som oppdrettsanlegg og slakterier, droner kan gi nye muligheter for fotodokumentasjon. Intervjuer og “tidskapsler” vil med tiden utgjøre en verdifull del av museets samling