Hopp til hovedinnhold

Varierte og autentiske opplevelser av høy kvalitet

Kombinasjonen av opplevelse og læring vil gjøre NHM til en særegen attraksjon. NHM skal gi publikum muligheten til å følge fortidens spor, for så å tre rett inn i dagens produksjon. Gjennom utforsking, smak, lek, aktiviteter, refleksjon og en god porsjon frisk luft, skal publikum forstå hva norsk havbruk er, hva det gjør, og historien bak.

Museets utstillinger skal være en stimulerende opplevelse. Det skal være et oppsøkende museum som møter publikum på merdkanten, på kjøkkenet, på nett, på slakteriet, i klasserommet og i fjæra.

  • 1/1

Opplevelser ved museet

  • 1/1

Utstillinger

Historien om norsk havbruk er ikke én historie, det er mange. Havbrukshistorien er lokal, nasjonal og global. Den handler om enkeltpersoner, samfunnsutvikling og naturpåvirkning. Det består av både triumfer og nederlag. Utfordringer og problemløsere.

NHMs utstillinger må romme alt dette. Det skal hente inspirasjon fra vitensenter, aquarier og visningssentre, og skape et engasjerende utstillingsrom som gir innsikt i de mange sider av norsk havbruk. Fra pionertiden på 60 og 70-tallet, og fram til dagens moderne industri. Fra et lokalt foretak til internasjonale selskaper. Fra økonomi til biologi, og fra piggvar til ørret. NHM vil samarbeide med profesjonelle utstillingsdesignere for å løfte historiene fram i lyset. NHMs utstillinger skal ha en bred tilnærming, og fenge ulike målgrupper, fra barnefamilien til pensjonisten. 

I tillegg til den permanente utstillingen, skal NHM produsere skiftende utstillinger som belyser spesifikke temaer som f.eks lakseskatten eller perlesnormaneten. Dette kan være dagsaktuelle problemstillinger eller ubelyste temaer.

Læringsarena for skole og utdanningsinstitusjoner.

Dagens museer er mer enn bare utstillinger, de er viktige læringsarenaer for skoleverket. På dette feltet skal NHM være blant de beste i landet, og tilby undervisningsopplegg for både barnehage, grunnskole, vgs. og universiteter.  
Undervisningen skal være forskningsbasert og praktisk rettet. NHM skal derfor ha et eget læringssenter hvor elever skal få delta i praktiske eksperimenter, undersøkelser og gjennomføre egne tester. Læringssenteret skal ha fasiliteter til både studere biologi, sedimenter og mikroorganismer.  
NHMs pedagogiske tilbud vil dekke flere fagfelt, og berøre både historie, biologi, teknologi, samfunnsfag, økonomi og bærekraft. 
NHM vil jobbe tett med utdanningsinstitusjoner for tilrettelegging og samspill av tilbudet. NHM skal utvikle ressurssider for lærere, og digitale skoleopplegg tilpasset forskjellige alderstrinn. På denne måten vil NHM kunne nå ut mot et større publikum.

Mat-laboratorium

Havbruk handler om å produsere mat. NHM skal derfor inneholde et mat-laboratorium hvor besøkende skal få lage og eksperimentere med forskjellige arter og retter fra norsk havbruksnæring. Sammen med en personal fra NHM kan besøkende få innsikt i alt fra forskjellige tilberedningsformene av norsk laks, til bruksområdene for tare. 
Mat-laboratoriet skal arrangere kurs, undervisning til skoleklasser og stimulere til deltagelse og eksperimentering.  
Mat-laboratoriet vil også ha en viktig funksjon for museets kafe/restaurant. Fokuset vil ligge på mat som vi høster fra den blå åkeren. 

En havbrukspark

Norsk havbruksmuseum skal være i nær tilknytting til sjøen og strandsonen. I tilknyttning til museet skal det utvikles et uteområde for både rekreasjon og læring, denne "havbruksparken" skal være i fjæra, på land og til og med på havet. Ved hjelp av flytebrygger og installasjoner skal denne havbruksparken knytte utearealet sammen til en helhet hvor det både er rom for lek i fjæra, vandring langs berga eller studere produksjonsmåtene fra den tidlige pionertiden. Poller, innhengninger og landfaste flytemerder vil utgjøre en historisk del av denne havbruksparken. Publikum vil kunne se og prøve ut enkle operasjoner i en skala som ikke ville vært mulig i et begrenset utstillingsrom. Det vil være mulig å ankre opp flåter, båter og øvrige historiske installasjoner på sjøen som kan besøkes via flytebrygger fra museet. Det vil være mulighet til å kjøre undervannsdrone, leie seg en kajakk eller sette sammen sitt eget modell-settefiskanlegg. 
Havbruksparken vil sammen med det øvrige innholdet i museet gjøre NHM til en helt spesiell opplevelse for alle besøkende. 

  • Mowi, 1983, Flogøykjøpla : Dette er stenget i innløpet. Her var det kai med fôrkjøkken og lager.
    Mowi, 1983, Flogøykjøpla. Slike innretninger i mindre målestokk vil utgjøre en innsiktsgivende opplevelse for besøkende til Norsk havbruksmuseum. Bildet er hentet fra DigitaltMuseum. Se digitaltmuseum.no/021019519257

Havbruksnæringen på nært hold

  • 1/1

Museene i Sør-Trøndelag sin avtale om visningskonsesjon vil inngå i NHM, og på den måten vil det eksisterende visningstilbudet til Kystmuseet bli del av NHM. Det vil være viktig for et museum som også skal formidle samtiden, å kunne vise nåtidens næring. All formidling som gjennomføres vil bli gjort  av museets egne ansatte i henhold til den internasjonale museumsorganisasjonen ICOM sitt etiske regelverk, slik det i dag gjennomføres ved Kystmuseet i Sør-Trøndelag. Dette sikrer en uhildet og balansert fremstilling, som snakker om både de problematiske sidene såvel som de positive sidene ved havbruket.   

Omvisninger i næringen vil være en naturlig del av museets tilbud, med enkel tilgjengelighet fra museets lokaler. Kort vei til de forskjellige produksjonsstedene, regelmessige avganger og en universell utformet transport, skal sørge for at et besøk til en produksjonslokalet vil oppleves som en naturlig forlengelse av museet.  

NHMs flåte vil bestå av både åpne og lukkede båter, som gjør det mulig å ta med små barn og personer med nedsatt funksjonsevne.  

 

Tilbudet som inngår i NHM:  

  • Belsvik Settefiskanlegg. 15 min med båt. Tilpasset med visningskorridor og enkel tilgang. Anlegget er RAS-anlegg med egen post-smolt avdeling. En av de mest moderne settefiskanleggene i landet.  

  • Storskogøya matfiskanlegg. 5 min med båt. Stor flåte tilpasset besøk av større grupper. Innehar også to møterom og veterinærrom.  

  • Slakteriet på Jøssenøya. 3 min kjøring. Moderne slakteri fra 2017 med tilvekstsenter og moderne slaktelinjer. Tilpasset med visningskorridor.  

NHM skal gjennom dialog med næringen også utvide tilbudet til også å omfatte omvisninger i brønnbåter og bløggebåter til kai, leverandørindustrien og tekniske avdelinger. NHM sin nærhet til både sjø og havbruksnæringen gjør det mulig å ha en gjestekai for større båter som servicebåter, dykkebåter og vaskebåter som publikum kan besøke. 

Oppsøkende virksomhet

Et nasjonalt havbruksmuseum må naturligvis komme hele landet til gode. NHM skal derfor forvalte et historisk fartøy fra havbrukshistorien, som kan innredes med utstillinger og gjennomføre en seilingsrute langs Norgeskysten. Den vil gjøre stopp på forskjellige steder, og formidle havbrukshistorien til en større besøksgruppe. Dette skal også kombineres med innsamling av historisk materiale.
NHM vil også kunne bidra med selvproduserte vandreutstillinger, pedagogiske opplegg eller omreisende foredragsvirksomhet, som kan sendes til andre deler av landet gjennom avtaler med kystmiljøer, museer og visningssentre. 

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2