Hopp til hovedinnhold

Solid og uhilda kunnskapsutvikler

NHM skal forske og utvikle ny kunnskap innenfor sitt fagfelt. Det skal undersøke nye sider ved Norges havbrukshistorie. For å oppnå dette må det forskes på fortiden, både på mikro og på makronivå. På samfunnsutvikling og på teknologiutvikling. På avl og på salg. Dette må gjøres av en dedikert, uavhengig samfunnsinstitusjon. Historia er nemlig ikke ufarlig, den tolkes og fortelles av forskjellige aktører med forskjellige linser. Den er ikke lenger bare et norsk anliggende, det er en internasjonal industri. Hvis vi skal forstå denne delen av norsk historie, må det hele tiden utvikles ny kunnskap, undersøke nye sider og skrive nye “kapitler” i boken om norsk havbrukshistorie.

  • 1/1

Forskning

NHM sine historikere skal produsere ny kunnskap om norsk havbrukshistorie. Ikke bare til artikler og museets årbok, men også til skiftende utstillinger ved NHM eller vandreutstillinger. Kunnskapsproduksjonen vil være tett knyttet til museets samlinger av historisk materiale, men også en viktig del av museets virksomhet for identifisere nye sider ved havbrukshistorien som ennå ikke er dokumentert eller bevart gjennom historiske kilder. 

Kunnskapssenter

Norsk havbruksmuseum skal bestå av et egen publikumstilpasset kunskapssenter - "kunnskapsnota". Denne avdelingen vil huse: 
- Museets fagbibliotek med det som finnes av artikler, bøker, masteroppgaver og annet fagrelevant litteratur.
- Lesesal og gjestepulter for forskere og studenter. 
- Kontorer for museets historikere, som vil være tilgjengelig for henvendlser. 
- Betjent skranke som kan veilede og gi innsyn i museets historiske samlinger. 

Norsk havbruksmuseum skal på denne måten være et åpent og tilgjengelig museum som tilrettelegger for innsikt i museets kunnskapsbase. 

Kunnskapsdeling

På samme måte som NHM sin samling skal gjøres tilgjengelig for allmenheten, skal også forskningen være åpen og tilgjengelig. Den skal deles på nett og med relevante aktører og institusjoner. NHM har som mål at kunnskapen skal komme alle til gode.   

 NHM sin kunnskap vil ikke bare være begrenset til det rent historiefaglige. NHM vil også være et museum som utvikler skoleopplegg, produserer utstillinger og driver aktiv formidling. NHM vil derfor ha godt innarbeidet kunnskap om pedagogikk, utstillingsproduskjon og omviserteknikk. Dette er kunnskap som også er viktig for de over 30 visningssenterne langs Norskekysten, og det er naturlig at NHM sin kunnskap på dette feltet også kommer visningssenterne til gode.

Forskningssamarbeid

NHM skal være en åpen og solid institusjon som aktivt samhandler med universiteter, museer, forskere og andre aktører for å produsere ny kunnskap om norsk havbruk. Sentrale aktører her vil være NTNU og det nasjonale museumsnettverket for fiskeri- og kystkultur, hvor MIST allerede har et godt etablert samarbeid. Men også aktører med sammenfallende interesse som havforskningsinstituttet, norsk villakssenter og Norsk havteknologisenter.  

NHM vil også være en aktiv tilrettelegger for forskere og studenter som ønsker å fordype seg i museets fagfelt. Blant annet skal NHM ha et eget “resarcher in residens” program, hvor NHM tilrettelegger for at en forsker har base ved museet i en periode for å jobbe med et fagrelatert prosjekt. Dette skal dermed understøtte prosjektet med faglig innspill, og resultere i økt kunnskap og nye impulser utenfra.   
Kunnskapssammarbeid ved NHM vil også ha et nordatlantisk perspektiv, hvor det vil være naturlig å etablere kontakt med forskningsmiljøer i land hvor norske havbruksselskaper opererer. NHM skal være et oppsøkende museum også utenfor Norges grenser, og gjøre seg kjent også utenfor Norges grenser.  

Museum24:Portal - 2024.10.30
Grunnstilsett-versjon: 2